вівторок, 19 грудня 2017 р.

Інтегрований урок в початковій школі.

Сприйняття світу учнями 6-10 років за своєю суттю є цілісним як цілісне і саме довкілля. Потреба подолати протиріччя між розподілом освітнього процесу на окремі предмети, з одного боку, і цілісністю світу та цілісністю сприйняття дитиною довкілля, з іншого, потребує активного запровадження інтегрованих уроків. У межах таких уроків вивчається підпорядкований одній темі матеріал із різних навчальних предметів. Методика таких уроків розробляються вчителями на міжпредметній основі з урахуванням дидактичної доцільності, а їх змістова і структурна цілісність забезпечується добором об’єкта вивчення. Головною метою інтегрованих уроків має бути не виклад максимального об’єму інформації, а формування цілісної картини світу і підвищення пізнавального інтересу учнів.

Вчителями Пожарською Надією Дмитрівною та Тишковець Оленою Миколаївною було проведено інтегрований урок у 3 класі (математика та інформатика). Тема з математики. Закріплення знань про віднімання і додавання круглих  трицифрових чисел з переходом через розряд. Вправи і задачі на застосування вивчених випадків арифметичних дій. Тема з інформатики. Узагальнення знань з теми «Людина та інформація»
На нашу думку, цілеспрямовані інтегровані  уроки вносять в звичайну структуру шкільного навчання новизну і оригінальність і мають значні переваги: підвищують мотивацію, формують пізнавальний інтерес, що сприяє підвищенню рівня знань і вихованості учнів;  сприяють формуванню цілісної наукової картини світу, розгляду предмету, явища з різних сторін: теоретичної, практичної і прикладної. Крім того, проведення інтегрованих уроків сприяє зростанню професійної майстерності вчителя, оскільки потребує від нього володіння методикою нових технологій освітнього процесу, здійснення компетентнісного підходу до навчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар